The darkest minds-triologie 1 – De overlevenden – Alexandra Bracken

WhatsApp Image 2018-11-16 at 13.01.58Als Ruby op haar tiende verjaardag wakker wordt, is iets in haar anders dan de dag ervoor. De verandering zorgt ervoor dat Ruby naar Thurmond een zwaarbewaakte heropvoedingskamp wordt gestuurd. Ze heeft weliswaar de mysterieuze ziekte overleefd die als een epidemie onder de jongeren van Amerika rondwaarde, maar ze heeft er iets angstaanjagends voor in de plaats gekregen: bovennatuurlijke krachten die oncontroleerbaar zijn. Als Ruby zestien is, behoort ze tot de gevaarlijkste tieners in het land

Wanneer de waarheid over haar nieuw verworven kwaliteiten naar buiten komt, weet Ruby op het nippertje uit Thurmond te ontsnappen. Ze sluit zich aan bij een groep tieners die uit hun eigen, gelijksoortige kamp zijn ontsnapt: Zu, een jong meisje dat door haar verleden wordt achtervolgd; Chubs een afstandelijke genie; en Liam, hun onverschrokken leider, die direct valt voor Ruby. Maar hoe graag ze ook samen met hem een leven zou willen opbouwen, Ruby kan het risico niet lopen om hem te dichtbij te laten komen. Niet na wat er met haar ouders is gebeurd…

De overlevenden recensie

Nog nooit had ik van the darkest minds triologie – de overlevenden gehoord. Niet totdat ineens de film uitkwam. Een vriendin van mij wou daar dolgraag heen en hoewel het mij helemaal niks zei, was de titel al goed genoeg om mij mee te sleuren naar de film. Daar zat ik dan, 2 uur lang op een bioscoop stoeltje en in die 2 uur vergat ik bijna adem te halen. Zo mooi, boeiend en leuk vond ik de film. Toen de film eenmaal was afgelopen wist ik het: ik moet en zal dat boek lezen…

Wat vond ik leuk?

Het enige wat ik kan zeggen is: ik ben verliefd, op slag verliefd op een boek. Ik heb in WhatsApp Image 2018-11-16 at 13.01.59tijden niet zo geweldig, mooi en fantasierijk boek gelezen. Hij verslaat bijna het boek van Hof van doorns en rozen van mijn nummer 1 boek, en dit moet echt heel wat zeggen wil een boek dat lukken.

Ik heb dit boek in 2 dagen uitgelezen en dat terwijl ik midden in mijn tentamenweek zat. Ik kon het boek gewoon niet wegleggen, het verhaal had mij letterlijk in zijn greep. Zo erg dat ik zelfs tijdens mijn moeilijkste tentamen er nog naar verlangde en aan dacht. De opbouw van het verhaal en de schrijfstijl spraken mij zo erg aan. Het verhaal zelf was ook heel boeiend, hoe een stel tieners het tegen de volwassene regering op moest nemen, was adembenemend. Elke bladzijde die je omsloeg maakte het verhaal boeiender en spannender. Daarnaast geeft dit boek je zoveel emoties mee. Ik heb gelachen, een traan gelaten en ben intens gelukkig geweest. Als een schrijver zulke emoties kan over brengen dan ben ik echt verkocht. 

De film leek achteraf gezien helemaal niet zoveel op het boek. In grote lijnen natuurlijk wel maar de opbouw was heel anders. Dit vond ik stiekem een cadeautje. Hierdoor wist ik namelijk niet precies wat er nou ging gebeuren. 

Wat vond ik minder?

Heel soms vond ik het verwarrend geschreven. Hierdoor begreep ik niet altijd wat er precies gebeurde en met wie. Gelukkig gebeurde dit maar een heel enkele keer. 

Personages

WhatsApp Image 2018-11-16 at 13.02.25Ruby heeft sinds haar tiende verjaardag in een ware hel geleefd. Maar hierdoor is ze zelf gelukkig niet in een monster veranderd. Nee juist het tegenovergestelde, zodra Ruby zich aansluit bij de andere tieners komt haar lieve en vooral zorgzame kant heel snel naar boven. Wel is ze ontzettend angstig en onzeker.

Liam is gewoon de perfecte jongen meer heb ik niet over hem te zeggen. Ik ben opzoek gegaan naar dingen die mij irriteerde aan hem maar ik heb niks gevonden. 

Om Chubs (Charles) heb ik zo ontzettend hard gelachen. Hij was een ontzettende intelligente jongen die heel eigenwijs kon zijn. Hij had altijd wel iets op of aan te merken maar ondanks dat was hij fantastisch. 

Zu is een meisje van 9 jaar en heeft al zoveel meegemaakt. Ik vond het elke keer een wonder hoe zij toch een grote glimlach op haar gezicht kon zetten en door kon gaan. Ze was zo’n moedig maar tegelijkertijd schattig meisje. 

Het slot

Ik wist natuurlijk al hoe het boek zou eindigen maar toch kon ik mijn tranen niet 9200000079579074bedwingen. Het einde was eigenlijk gewoon heel erg zuur en ik kan niet wachten tot ik deel twee kan lezen, die ik overigens nu ga bestellen. 

 


Auteur: Alexandra Bracken9200000079578988.jpg

Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V. 

Gepubliceerd in: niet vertaalde: 2012 vertaalde: 2017

Taal: Nederlands

Bladzijdes: 115

Rating: 5 sterren

Ik geef dit boek 5 hartjes omdat het een heerlijk fantasievol boek is, die ik maar niet weg kon leggen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s