Unplugged – Donna Freitas

Processed with VSCO with p5 preset

Skye leeft in de App-wereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd hier jaren geleden door haar familie naartoe gestuurd in de hoop op een beter leven, maar Skye is een niemand. Een virtuele zestienjarige zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps, die van haar virtuele personage iets bijzonders kunnen maken zodat ze in de App-wereld zal opvallen. Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld kan ontmoeten. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye voor de rest van haar leven gevangen in de App-wereld. Skye riskeert haar leven om haar droom waar te maken -maar eenmaal terug op aarde ontdekt ze dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

Unplugged review

Unplugged is zo’n boek dat je alleen al vanwege de buitenkant wilt hebben. En I know, I know, Don’t judge a book by his cover. Maar ik deed dat bij dit boek zoo erg, het verhaal sprak mij daarbij ook erg aan. Unplugged werd mijn allereerste science fiction boek en ik was zeer verrast…

Het gaat dus over een meisje genaamd Skye. Skye leeft in de Appwereld, maar wil kosten wat het kost terug gaan naar de echte wereld, om haar moeder en zus weer te zien. in de Appwereld voelt ze zich eenzaam en een nobody ondanks haar beste vriendin Inara. Ze kijkt dan ook ontzettend uit naar het moment dat ze mag uitpluggen om haar dienstplicht te vervullen. maar dan sluiten de grenzen van de twee werelden en moet Skye een gevaarlijke manier zoeken om toch in de echte wereld terecht te komen. Eenmaal daar komt zij achter de duistere waarheden…

Voordat ik verderga wil ik eerst uitleggen wat de Appwereld is. De Appwereld is waar

Processed with VSCO with p5 preset

mensen heen kunnen om te wonen/leven. ze ‘pluggen’ hun lichaam letterlijk in en hun geest gaat naar eigenlijk een soort van computerspel waar je kan leven en genieten van de apps. Als je rijk bent, heb je geluk. Je kan allerlei soorten apps kopen die de virtuele jij mooier maakt. Ben je arm, of als Skye een wees. Dan heb je pech, je moet leren leven met heel weinig geld en hierdoor kan je dus weinig apps downloaden, om je leven te beteren. Skye is als enige van haar familie naar de Appwereld gestuurd op hoop van een betere toekomst, want de echte wereld is niet meer wat het was…

Wat vond ik ervan?

Dit boek heeft mij echt verrast, ik dacht namelijk dat ik niks ging begrijpen van het hele verhaal door die andere wereld. Maar Donna Freitas, die ik trouwens nog niet kende, heeft dit zo ontzettend goed beschreven. vanaf de eerste bladzijde had dit boek mij dan ook te pakken, juist omdat ik alles gelijk begreep. De Appwereld klinkt zeer aanlokkelijk. Heb je een bad hair day? Nah dan download je toch een nieuw kapsel? Heb je zin om een berg te beklimmen dan download je even de Mount Everest app en kan je die gaan beklimmen. Hoe leuk en interessant ik het ook vond om over de Appwereld te lezen, ik was nieuwsgieriger naar de echte wereld. Wat is er gebeurd met de mensen die niet zijn ingeplugd? Hoe leven zij? Gelukkig krijg je op al die vragen een antwoord!

Wat vond ik minder

Het boek was ontzettend gedetailleerd, wat aan de ene kant erg goed was, hierdoor kreeg je echt een goed beeld van de Appwereld. Maar wat het aan de andere kant soms ontzettend langdradig maakte. Ook gebeurde er weinig in de Appwereld. De echte actie, waar je toch wel opzit te wachten, gebeurde pas toen Skye eindelijk een manier had gevonden om naar de echte wereld te schakelen. Het blijft voor mij echter niet duidelijk waarom de werelden van elkaar zijn gescheiden.

De personages

Processed with VSCO with p5 preset

In dit boek zitten echt ontzettend veel personages die je of gaat haten of lief gaat hebben. één van mijn geliefde personages is toch wel Rain. Rain is in de Appwereld een arrogante beroemde jongen, maar als je hem eenmaal in de echte wereld leert kennen, ondanks zijn rare, stomme acties werd ik toch stiekem een beetje verliefd op hem. Daarnaast heb ik een haat/liefde verhouding met Lucy. Zij is een ontzettende bitch maar toch spreekt zij mij erg aan. En dan hebben wij natuurlijk nog onze hoofdpersoon, Skye. Ik krijg maar weinig hoogte van haar, ik weet dat ze Royaal is, sterk in haar schoenen staat maar ook een tikje onzeker is. Maar toch blijft zij mij verassen met haar acties. Dat maakt dit boek ook weer heel leuk.

Het slot

Het slot was ontzettend spannend met hier en daar een verassingselement erin. Ik was ook erg blij dat het boek nog niet geëindigd was en dat er nog een tweede deel is. Toen ik dit boek kocht wist ik dit namelijk niet. Ik ben zeer benieuwd naar het tweede deel van Unplugged, De Mensenmarkt.


Auteur : Donna Freitas

9200000057111464

Uitgever: Blossom Books

Taal: Nederlands en Engels

Bladzijdes: 399

Gepubliceerd: Juli 2016

Rating:

3 sterren

Ik vond het echt een leuk boek maar omdat het in het begin langdradig was, geef ik het boek 3 hartjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s