Het zoeken van Vera – Peter Elshout

WhatsApp Image 2019-12-11 at 18.15.20De zestienjarige Vera loopt weg van huis. Ze is opzoek naar haar kleine broertje, Stijn. Dat hij moeilijk te vinden zal zijn weet ze heel goed, Stijn is namelijk al 3 jaar dood. 

Een week later vindt Vera’s vader Johan haar dagboek. Hoe meer hij daarin leest, hoe meer hij beseft dat de tijd dringt om haar te vinden. Met hulp van de bijzondere mix van mensen die Vera in haar week van huis heeft ontmoet, gaat ook Johan op zoek naar antwoorden. Waar is Vera? En, misschien nog wel belangrijker: waar is Stijn? 

Het zoeken van Vera recensie

Ik mocht mee doen aan de blogtour van het boek: Het zoeken van Vera, echt super leuk! In oktober kreeg ik het boek al binnen. De kaft zag er al erg uitnodigend uit en de tekst op de flap maakte mij alleen maar nieuwsgieriger naar het boek. Maar wat bleek nou?! Ik mocht mijn recensie pas in week 50 plaatsen. Moest ik dus tot zolang wachten om het boek te lezen… Ik vind het namelijk leuk om direct nadat ik het boek heb gelezen, te kunnen recenseren en die recensie online te plaatsen. Dan zit alles namelijk nog vers in je hoofd! Eindelijk was het week 50 en ben ik als een malle aan het boek begonnen….

Wat vond ik leuk? 

Ik was na het einde van het boek gewoon even sprakeloos, ik heb zelden zo ontzettend mooi en bijzonder boek gelezen. In begin wist ik totaal niet wat ik kon verwachten maar al snel merkte ik dat ik de schrijfstijl van Peter Elshout zeer prettig vond. Alles is tot in de details uitgeschreven. Eenmaal een paar bladzijdes verder in het boek, zit je ook echt helemaal in het verhaal. Er komen constant zoveel vragen bij je op dat je maar door wilt blijven lezen en lezen.

Het verhaal lees je officieel vanuit vader Johan, maar doordat de vader de dagboeken WhatsApp Image 2019-12-11 at 18.15.21van Vera leest, lees je eigenlijk ook vanuit haar. Ik vond dit verrassend genoeg een erg prettig en een bijzondere manier van lezen. Op deze manier leerde je namelijk Vera’s kant van het verhaal op alle gemak kennen maar ook die van haar vader. Dit boek snijdt allemaal verschillende thema’s aan die met het geloof te maken hebben. Vera leert tijdens haar reis over deze verschillende geloven,  maar ik als lezer leer er ook heel veel van. Ook lees je dat het okay is om niets te geloven. Naast het geloof komen ook andere thema’s aan bod zoals vriendschap, liefde, dood en familie. Ik heb nog nooit zo bijzonder boek gelezen die allemaal verschillende thema’s weet aan te snijden in een goed doorlopend verhaal. Ondanks dat het een jeugdroman is kan iedereen (jong en oud) zich wel herkennen in 1 van de thema’s en genieten van dit boek.

Dit boek heeft mij zelfbewuster gemaakt van hoe ik in het leven sta en heeft mij nieuwe dingen over het leven geleerd.

Wat vond ik minder? 

Ja, ik kan nu wel heel moeilijk gaan doen maar ik vond het allemaal even goed en even sterk. Ik heb gezocht naar minpunten maar die waren er niet.

Personages

WhatsApp Image 2019-12-11 at 18.15.20 (1)Vera is een meisje van 16 jaar die zichzelf moet ontdekken. Nadat ze haar broertje is verloren heeft ze eigenlijk nooit kunnen rouwen. Ze wil er achter komen waar hij nu is. In de Hemel? Als geest bij haar? Je leert Vera door haar dagboeken steeds beter kennen en begrijpen.

Johan de vader van Vera is een beetje een, tsja, hoe zal ik het netjes verwoorden? Een vervelende man die niet met zijn verdriet om kan gaan. In het begin merk je dat hij de zoektocht van Vera vreselijk vind en veel te spiritueel. Hij staat nergens voor open en door middel van Vera’s dagboek kom je er ook achter dat hij soms ook niet altijd even aardig is geweest. Maar na mate het boek vordert ontdek je dat hij ook een gehele andere mooie kant heeft.

Daarnaast komen er nog veel meer personages langs met ieder zo zijn eigen levensverhaal.

Slot

Wat een prachtig einde, ik zag het helemaal voor me en ik heb letterlijk een traantje weggepinkt.


Auteur: Peter Elshout

Uitgeverij: WillowTreez

Genre: Jeugdroman/roman

Gepubliceerd in: oktober 2019 9200000120227059

Bladzijdes: 203

Taal: Nederlands

Rating: 5 sterren

Ik geef dit boek 5 hartjes omdat het een zeer realistisch en leerzaam verhaal is. Ik ben na dit verhaal bewuster geworden over hoe ik zelf in het leven sta en heb daarnaast nieuwe dingen geleerd over het leven.

*mijn samenwerking met WillowTreez heeft geen invloed gehad op mijn mening.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s