Vrees me – Tahereh Mafi

WhatsApp Image 2019-12-30 at 16.39.44‘Je kunt me niet aanraken’ fluister ik. Ik lieg, maar dat zeg ik niet. Hij kan me aanraken, maar dat zal ik nooit vertellen. Raak me alsjeblieft aan, is wat ik wil zeggen. Er gebeuren dingen als mensen me aanraken. Vreemde dingen. Slechte dingen. Dode dingen. 

Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij. Maar Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was. 

Vrees me recensie 

Zolang wou ik dit boek al hebben, maar ik kon telkens deel 1 niet vinden in de boekenwinkels. Dan las ik bijvoorbeeld de achterkant van deel 3, waarna (zodra ik het eindelijk door had – ik heel snel stopte met het lezen omdat de achterkant alles verklapte van deel 1. Uiteindelijk was ik bij het nichtje van mijn vriend – die net zo’n boekenwurm is als ik  – en die had wél deel 1 van de serie touching Juliette. Gelukkig mocht ik het boek van haar lenen. Zodra ik thuis was begon ik gelijk aan het boek…

Wat vond ik leuk? 

In het begin moest ik heel erg wennen aan de schrijfstijl. Juliette zei namelijk het een maar dacht het ander. Maar haar gedachten werden net zoals op de voorkant van het boek WhatsApp Image 2020-01-01 at 13.21.35met een streep er door heen gezet. Hierdoor moest ik even wennen aan deze gedachten gang en manier van schrijven. Maar eenmaal gewend aan de schrijfstijl zat ik helemaal in het boek. Want wat is dit een boek zeg! De eerste 150 pagina’s is het super mysterieus en vaag waardoor ik vol zat met vragen. Want waarom vind Juliette zichzelf een monster? Waarom zit ze in een instelling? En wat is er in vredesnaam gebeurd met de wereld?

Het verhaal wordt vanuit Juliette geschreven en speelt zich af op verschillende locaties. Doordat het afspeelt op een paar locaties, wordt het beeld van hoe de wereld is en waarom de wereld zo is steeds duidelijker. Het is zo bijzonder om te lezen hoe de wereld ineens zo uit elkaar kan vallen. Het leek mijzelf ook echt vreselijk om in zo’n wereld te moeten leven. Ik kreeg constant medelijden met de mensen maar ook met de dieren. Wat ik niet had verwacht was dat het verhaal echt boordevol actie, avontuur en natuurlijk romantiek zit. Door deze combinatie is het boek ontzettend verslavend en wil je maar door blijven lezen.

Wat vond ik minder? 

Ik vond het einde voor mijn gevoel een beetje afgeraffeld. Ik vond het ook niet bepaalt spannend, en ik had ook niet echt het gevoel dat ik gelijk door moest lezen in deel 2. Dat vond ik erg jammer.

Personages

WhatsApp Image 2020-01-01 at 13.21.36Ik had zo ontzettend veel medelijden met Juliette. Hoe zij door de wereld werd uitgekotst, deed mij zo ontzettend veel pijn. Ik wou het liefst haar vastpakken (ook al kan dat niet) en vertellen dat ze goed is zoals ze is. Toch vond ik haar als persoon een ontzettend stoer en leuke meid.

Adam zit in het leger van Warner, maar hij is zo ontzettend zorgzaam en lief. Hij heeft ook veel te veel dingen meegemaakt, waardoor ik denk och jongen, dit is je zo niet gegund. Toch zegt mijn gevoel constant dat ik hem niet moet vertrouwen.

Warner was de leider van sector 45 en wou dus Juliette inzetten als een wapen. Ik had bij hem zulke gemixte gevoelens. De ene keer was hij die strenge, vervelende leider. De andere keer was hij een soort van lieve jongen van 19 jaar.

Het slot

Net als dat ik hierboven al had vermeld, vond ik het einde een beetje afgeraffeld en het had daarnaast niet echt een spannend einde.


Auteur: Tahereh Mafi

Uitgeverij: Blossom Books

Genre: Dystopie, Young Adult, Roman9200000039431071

Gepubliceerd in: januari 2015

Taal: Nederlands

Bladzijdes: 351

Rating: 4 sterren

Ik geef dit boek 4 hartjes omdat het boordevol spanning, actie en romantiek zit. Ik vond echter het einde wat teleurstellend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s