Format – Willem Groeneveld

WhatsApp Image 2020-01-31 at 17.05.01Robert Bergman is een jonge architect die in zijn vrije tijd televisieformats bedenkt. Hij is vastberaden, maar zijn ideeën worden elke keer afgewezen – producenten schepen hem af met steeds dezelfde smoezen. Robert blijft volhouden en ontwikkelt zijn beste idee tot nu toe: ‘Father’. 

Nadat hij het format aangeboden heeft aan een groot mediabedrijf lijkt het wat hoopvoller, maar een radiostilte volgt. Weken later gebeurt er iets vreemds: Robert ontvang een bericht van ‘Father’ op zijn smartphone. Kort daarna volgen er meer opdrachten, die zich tevens als een olievlek verspreiden over de smartphones in Nederland. Het format blijkt gestolen en gaat viral. De massagekte die daarop volgt, leidt tot een levensgevaarlijke situatie, waarin veel Nederlanders het slachtoffer dreigen te worden van hun eigen smartphone-verslaving. Robert moet uitvinden wie ‘Father’ is en wat hij van plan is. Maar heeft hij genoeg tijd? 

Format recensie

Zoals gewoonlijk blijf ik schreeuwen dat thrillers echt helemaal niks voor mij zijn. En dat terwijl ik toch echt wel een aantal goede thrillers heb gelezen het afgelopen jaar. Toch zou het nooit mijn eerste voorkeur worden, maar dat was bij dit boek wel even anders. Ik las de achterkant van de flap en mijn interesse en nieuwsgierigheid werden gelijk gewekt. Ik als telefoonverslaafde moest dit boek gewoon echt lezen…

Wat vond ik leuk? 

Het verhaal – hoofdstuk 1 – begint heel erg mysterieus waardoor mijn nieuwsgierigheid gelijk was gewekt en ik heel graag wou door lezen. Na hoofdstuk 1 begint het verhaal heel rustig, je leert de personages goed kennen en ook de setting van het verhaal. In het WhatsApp Image 2020-01-31 at 17.05.08begin van het verhaal kwam de jurist ook ontzettend vaak in mij naar boven en het liefst wou ik schreeuwen aanklagen die handel, dit is inbreuk op je intellectuele eigendom!

Eenmaal verder in het verhaal begint de echte spanning en actie! Het verhaal is ook ontzettend realistisch en dat maakte het voor mij ook wat eng. Wat nou als dit echt gebeurt? Zouden mensen dan echt zo gestoord gaan doen? Ikzelf heb door het boek geleerd dat je smartphone echt niet altijd het belangrijkste is, ook al staat er nog zo iets interessants op. Halverwege het verhaal dacht ik echt waar gaat dit in vredesnaam heen?! Ik had het gevoel dat ik al tegen het einde aan zat te lezen toen er ineens een enorme plottwist kwam. Dat was een enorme verrassing en maakte het boek nóg interessanter. Daarnaast heeft de schrijver echt een ontzettend fijne schrijfstijl die je helemaal weet in te pakken. Ik vond het ook erg leuk dat de schrijver ervoor had gekozen om niet vanuit een ik-perspectief te schrijven maar vanuit een derde persoon. Hierdoor las je in één hoofdstuk soms vanuit drie verschillende locaties (dit stond er natuurlijk wel duidelijk bij vermeld).

Wat vond ik minder? 

Wat ik minder vond, was dat er best veel geweld in het boek voor kwam. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak maar dat was voor mij een kleine tegenvaller.

Personages

WhatsApp Image 2020-01-31 at 17.05.07Ik weet nou niet zo goed wat ik van Robert moet vinden. Ik vond hem aan de ene kant heel heldhaftig en moedig maar aan de andere kant soms ook wat onrealistisch.

Eva was een persoon die mij super aardig leek, maar ik kon haar niet vertrouwen. Mijn intuïtie zij dat er iets niet klopte aan haar. Daarnaast waren de vrienden van Robert echt belachelijk goede vrienden. Ik zou als ik zulke vrienden had echt in mijn handjes knijpen.

Slot 

Het slot gaf mij letterlijk kippenvel. Dat heb ik echt nog nooit gehad bij een boek. Het was zo bijzonder, verschrikkelijk en tegelijkertijd heel mooi. Daarnaast voel ik een deel twee aankomen…


Auteur: Willem Groeneveld

Uitgeverij: Palmslag

Genre: Thriller9789493059290

Gepubliceerd in: november 2019

Taal: Nederlands

Bladzijdes: 274

Rating: 4 sterren

Ik geef dit boek 4 hartjes omdat ik het een zeer goed en spannend verhaal vond, maar er naar mijn mening wel iets teveel geweld in zat.

 

*ondanks dat ik dit boek heb gekregen als recensie exemplaar, heeft dit geen invloed gehad op mijn mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s