Selection 4: De prinses – Kiera Cass

WhatsApp Image 2020-02-20 at 16.40.18 (1)De achttienjarige prinses Eadlyn is druk bezig zich voor te bereiden op haar toekomst als koningin. In Illea is het onrustig. Hoewel koning Maxon en koningin America het kastenstelsel hebben afgeschaft, heerst er toch ontevredenheid in het land. Eadlyn ziet dat haar vader zich zorgen maakt, maar wat kan ze doen? Haar ouders zijn van mening dat het volk afleiding nodig heeft, en een nieuwe selectie kan daarvoor zorgen. Eadlyn daarentegen heeft helemaal geen zin in 35 jongens die zich met haar leven komen bemoeien. Dat haar ouders op een sprookjesachtige manier bij elkaar zijn gekomen, betekent niet dat voor haar hetzelfde geldt. Maar als de strijd om haar hart is losbarst, zou ze er weleens achter kunnen komen dat haar eigen geluk niet zo ver weg is als ze dacht. 

De prinses recensie

Ik heb heel lang getwijfeld of ik dit boek wel moest kopen. Want de Selectie was bedoeld als een trilogie, en ik had eigenlijk wel vrede met het einde van het derde deel. Maar plotseling kwam er toch nog een vervolg. Zelfs niet één maar twee: de prinses en de WhatsApp Image 2020-02-20 at 16.40.18kroon! Ik hoorde gemixte verhalen over deze boeken en ik besloot dan ook om de boeken niet te kopen en mijn herinneringen aan de trilogie leuk te houden. Toch verlangde ik er stiekem naar om de boeken te kopen alleen al omdat ze zo mooi in mijn boekenkast zouden staan. Daarnaast was ik natuurlijk echt wel nieuwsgierig over hoe alles verder zou verlopen. Dus kocht ik beide boeken toch maar….

Wat vond ik leuk? 

Het heeft mij een half jaar geduurd voordat ik het boek de prinses er echt bij durfde te pakken. Ik was zo bang dat het boek zo goed als hetzelfde zou zijn als het eerste boek van WhatsApp Image 2020-02-20 at 16.40.18 (3)deze serie: de selectie. Maar echt niets was minder waar. Dit verhaal zat zo anders in elkaar en hoewel het concept hetzelfde was las je dit keer niet vanuit de kant van de Geselecteerden maar vanuit de kant van de prinses. Dit gaf je zo’n ander perspectief op de selectie en dat maakte het verhaal zo leuk om te lezen. Je leest over alle veranderingen die er zijn gebeurd sinds het vorige boek en dat maakt je nieuwsgierig. Zoals op de flap wordt aangegeven is het kastenstelsel afgeschaft. Hierdoor is het land Illea ook weer helemaal veranderd.

Daarnaast is het verhaal niet alleen maar gefocust op de selectie maar ook heel veel op de prinses, de familie van de prinses en de gebeurtenissen binnen en buiten het kasteel. Dit maakt het verhaal extra boeiend en spannend. Zo nu en dan hangt er ook een grimmige sfeer in het verhaal, ik hoorde dat veel mensen hierom afhaakte bij het boek. Voor mij was dit juist een aanwinst van het verhaal. Het verhaal werd er voor mij echter en geloofwaardiger door.

Ik heb de schrijfstijl van Kiera Cass ook echt ontzettend gemist merkte ik. Ze schrijft op een hele elegante en mooie manier. Het verhaal bouwt ze goed en uitgebreid op en ze neemt haar tijd om alles te beschrijven.

Wat vond ik minder?

Zoals ik hiervoor al zei werd de focus nu niet alleen op de selectie gelegd maar ook om alles wat daarom heen gebeurt. Hierdoor leer je echter de 35 jongens – of in elk geval de jongens die er toe doen – niet echt goed kennen voor mijn gevoel. Daarnaast miste ik liefde in dit boek. Hoewel er genoeg afspraakjes met de Geselecteerde waren, miste ik die echte passie.

Personages

Eadlyn vind zichzelf de machtigste vrouw van Illea en dat is ze waarschijnlijk ook. Maar deze macht wil ze ook maar al te graag uitstralen. Dit doet ze door middel vanWhatsApp Image 2020-02-20 at 16.40.18 (2) afstandelijk en kil te zijn. Ze denkt vaak alleen maar aan zichzelf en kan best egocentrisch zijn. Door dit gedrag vond ik haar eigenlijk helemaal niet zo leuk en het liefst wou ik haar wakker schudden dat ze zich ook anders kan gedragen. Aan het eind van het boek wordt het gelukkig ietsjes beter.

Koning Maxon en Koningin America waren nog steeds zo verliefd als 20 jaar geleden tijdens de selectie. Echt heerlijk om te lezen. Het was ook leuk om te lezen hoe lief ze waren als ouders maar hoe streng ze konden zijn als koning en koningin.

De Geselecteerden waren stuk voor stuk andere jongens. Ieder had zijn eigen kwaliteiten. Toch heb ik nog steeds niet het gevoel dat ik ze echt ken.

Slot

Het einde was frustrerend en mooi tegelijkertijd. Ik kan in elk geval niet wachten om deel 5 de kroon te gaan lezen. Gelukkig staat die al in mijn boekenkast.


Auteur: Kiera Cass

Uitgeverij: Van Goor: maakt deel uit van uitgeverij Unieboek

Genre: Young Adult, Romans, Dystopische & utopische fictie9200000040709963

Gepubliceerd in: Juni 2015

 

 

Bladzijdes: 285

Rating: 4 sterren

Ik geef dit boek 4 hartjes omdat het een verrassend verhaal is en een geheel ander beeld geeft van de selectie. Ik vond het echter jammer dat we de Geselecteerden niet heel goed leerde kennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s