The Hungergames – Suzanne Collins

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot…

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

De Hongerspelen Recensie

Eigenlijk is het echt belachelijk, dat ik nu pas begin aan deze serie. En dat terwijl het boek 12 jaar geleden is gepubliceerd. Natuurlijk was ik 12 jaar geleden dan ook nog maar 9 jaar. Maar ik had in de afgelopen jaren best het boek kunnen kopen en het verhaal gewoon gaan lezen. Want ik had er zulke goede verhalen over gehoord. Maar iets hield mij tegen. Ik denk dat dat kwam omdat ik alle vier de films al had gezien. Vaak vind ik het dan niet meer leuk om de boeken nog te gaan lezen, omdat ik toch al weet waar het naar toe gaat. Toch overtuigde een vriendin mij om de boeken te gaan lezen. En voor 5 (!) euro’s had ik alle drie de boeken weten te kopen. Afgelopen week begon ik vol verwachting aan deel 1: de Hongerspelen…

Wat vond ik ervan?

Ik had het boek echt veel, maar dan ook veel eerder moeten gaan lezen. Want wauw wat is dit een verhaal zeg… Ook al kende ik het verhaal al door en door doordat ik de films wel zes keer heb gezien, je ziet het nu weer vanuit een heel ander perspectief. Eindelijk begreep ik Katniss haar reactie’s op sommige dingen nu veel beter dan dat ik deed toen ik de films zag. Het verhaal is ook heel goed opgebouwd. In het begin heb je nog totaal geen idee wat Katniss te wachten staat en wat De Hongerspelen eigenlijk zijn. Langzaam aan begin je het steeds meer en meer te begrijpen en breekt je hart letterlijk. Hoe kan iemand zo onmenselijk zijn?

Ik vond het heerlijk dat het verhaal helemaal beschreven is vanuit Katniss, je leert haar verhaal en haar motivaties veel beter kennen dan dat ze in de films laten zien. Aan het eind van het verhaal had Katniss mij helemaal in haar hart gesloten, en kon ik alleen maar met ingehouden adem het einde lezen. Want zelfs al wist ik hoe het verhaal zou eindigen, toch zat ik alsnog op het puntje van mijn stoel. Het verhaal was zo ontzettend uniek en zo ontzettend spannend dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakte dat ik de film al had gezien. Als je dat als schrijver bij mij voor elkaar krijgt, ben je in mijn ogen een hele goeie schrijver. De schrijfstijl van Suzanne Collins is sowieso heel erg prettig. Ze neemt de tijd om alles goed uit te leggen, overhaast dingen niet en gooit je niet vol met informatie door alles in één keer te proberen uit te leggen. Nee in plaats van dat krijg je per hoofdstuk weer een klein beetje informatie over De Hongerspelen en Katniss haar leven. Heerlijk!

Personages

Katniss is echt een taaie tante. Ze laat zich niet zomaar kennen en accepteert niet snel hulp. Toch lijkt mij dat heel eenzaam. Het niemand kunnen en mogen vertrouwen. Al bijna je hele leven er alleen voor moeten staan. Ik heb zoveel bewondering gekregen voor haar

Peeta is zo’n enorme schat maar ook hem zou ik niet zo snel onderschatten. Hoewel hij lijkt als een normale bakkersjongen, heeft hij zoveel meer inhoudt. Hij zou letterlijk door het vuur gaan voor de mensen waarvan hij houdt.

Slot

Ik kan oprecht niet wachten om deel twee te gaan lezen. Het einde van deel was een open einde en ik ben benieuwd waar Suzanne Collins ons in het tweede boek mee naar toe gaat nemen.


Waardering: 5 uit 5.

Auteur: Suzanne Collins

Uitgeverij: Van Goor

Genre: Young Adult/ Dystopische & Utopische fictie

Gepubliceerd in: 2008

Bladzijdes: 344

Taal: Nederlands

Ik geef dit boek 5 sterren omdat het een heel spannend en uniek verhaal is, waar je jezelf helemaal in kan verliezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s