De Grisha: Schim en schaduw – Leigh Bardugo

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte: een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Strarkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha; een magische elitecorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar krachten beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Schim en schaduw recensie

Dit boek staat echt al een eeuwigheid in mijn boekenboom. Toch had ik elke keer geen zin om aan deze serie en dus dit boek te beginnen. Hoewel ik erg goede verhalen over de serie heb gehoord/gelezen stond me iets tegen. Misschien omdat het wel weer heel veel fantasy is? Of omdat ik de laatste tijd liever romans lees? Ik weet het niet. Maar uiteindelijk heb ik mezelf er toe gezet om het boek erbij te pakken. Want na al die romans was ik nu toch wel weer eens toe aan een wereld dat niet bestaat….

Wat vond ik ervan?

Wauw, wauw, wauw en nog eens wauw. Wat kan ik mijzelf wel voor de kop slaan dat ik dit boek er niet veel – maar dan ook veel – eerder heb bij gepakt. Wat is dit een verhaal zeg! Je wordt meegesleurd in een wereld vol met oorlog, duister en magie. In het begin moet je heel erg wennen aan de nieuwe woorden (zoals Grisha etc.) en moet je de betekenis ervan goed onthouden. Maar zodra je daar gewend aanraakt, kan je niet meer stoppen met lezen. Het verhaal is ontzettend goed opgebouwd en wist me helemaal in te pakken. Ook was het heel goed beschreven. De schrijfster liet geen enkel detail onbeschreven. Dit zorgde ervoor dat je echt het idee had dat je zelf in de enorme Schaduwvlakte stond. Het boek was ook heel onvoorspelbaar. Wanneer je dacht dat je begreep waar het verhaal een beetje naar toe zou gaan, kreeg het weer een totaal andere wending. Dit maakte het boek voor mij zo leuk.

De mooiste zin in het boek vond ik dit: “Als de blaadjes van kleur veranderen, is dat dan magie? Of als je in je hand snijdt en de wond weer geneest? Als je een pot water op het vuur zet en het water begint te koken, is dat magie?’blz 13. Door deze zin besefte ik pas dat ondanks dat er in deze wereld geen echte magie is, de wereld behoorlijk magisch is.

Personages

Alina is een onhandig, onzichtbaar meisje dat in de schaduw van haar beste vriend Mal staat. In het begin van het verhaal had ik vooral ontzettend veel medelijden met haar. Maar nadat ze haar krachten had ontdekt/ontwikkeld zat er onder dat onhandige en onzichtbare meisje een hele sterke en moedige vrouw.

Mal is echt gewoon een sukkel. Hij is een slechte vriend tegenover Alina en is ook nog best arrogant. Toch krijg ik uiteindelijk iets meer sympathie voor hem.

De Duisterling is een mysterieuze en aantrekkelijke man en laat ik dat nou net interessant vinden. Ik heb hem het hele boek amper kunnen peilen en hij heeft me aan het eind van het verhaal echt verrast.

Slot

Tsja, wat kan ik zeggen? Het slot was fantastisch, goed, epic? Het was gewoon alle drie! Ik kan niet wachten om deel twee te gaan lezen!


Waardering: 5 uit 5.

Ik kan niks anders dan dit boek 5 sterren geven. Het is zo’n bijzonder, uniek en goed opgebouwd verhaal.

Auteur: Leigh Bardugo

Uitgeverij: BlossemBooks

Genre: Young Adult, Fantasy

Gepubliceerd: Juni 2014

Bladzijdes: 352

Taal: Nederlands

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s