Harry Potter en de steen der Wijzen – J.K. Rowling


Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap.
Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren.
Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.
En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Harry Potter en de steen der Wijzen recensie

Eindelijk maar toch, had ik deel 1 van de Harry Potter (hierna HP) serie in mijn kast staan. Deel 3 t/m 7 had ik al heel lang in mijn kast staan en zelfs al gelezen. Maar deel 1 en 2? Nog nooit gelezen. Dus nu deel 1 eindelijk in mijn kast stond, was ik er eindelijk klaar voor om ook deel 1 echt te gaan lezen. Toch zat ik er een beetje tegenop, maar na een week had ik dan toch deel 1 gelezen…

Wat vond ik ervan?

Ik vind het lastig om de HP boeken te recenseren. Ik heb het ook nog nooit eerder gedaan. Ik dacht echter dat dat kwam omdat ik deel 1 nog nooit had gelezen. Maar zelfs na deel 1 te hebben gelezen merk ik dat ik moeite heb met het schrijven. Want er gebeurt zo ontzettend veel dat ik het zo moeilijk vind om er een waardige recensie te geven, maar we gaan het proberen!

Je stapt echt in zo’n bijzondere mooie wereld. Het zit vol magie maar is tegelijkertijd ook zo ontzettend sprookjesachtig. Ik kreeg ook gelijk helemaal het gevoel wat ik altijd kreeg als ik de films krijg. Namelijk een vrolijk en warm gevoel. Tegelijkertijd ook een herfstachtig gevoel. Het liefst kroop ik letterlijk in het boek en ging ik met HP en zijn vrienden mee op avontuur. Maar dat kon niet, dus moet ik maar genieten op afstand. Het verhaal leest echt als een trein! Ik denk wel dat het hielp dat ik de film al had gezien, waardoor ik het nog beter allemaal voor de geest kon halen. Het verhaal is echt voor jong en oud, maar soms liep ik er toch beetje tegenaan dat het eerste boek echt een kinderboek was. Ik merk namelijk aan de delen waar Harry Potter wat ouder is, toch ook wat volwassener geschreven wordt. Maar voor de rest heb ik zo genoten van dit mooie verhaal! En het verbaasde mij hoeveel de film bij het boek is gebleven!

Personages

Harry Potter wou ik in de tijd dat hij bij zijn familie woont zo graag knuffelen en vertellen dat het allemaal goed kwam. Hij heeft zich op school echt ontwikkeld tot een aardige, leuke jongen die onrechtvaardigheid niet accepteert.

Hermelien is zo ontzettend eigenwijs en betweterig kind, dat ik mij dood irriteerde aan haar in het begint. Maar zodra je haar beter leert kennen ontdek je ook een andere kant van haar. Je irriteert je steeds minder aan het betweterige en waardeert steeds meer haar goeie kant.

Ron is echt mijn favoriete karakter. Hij heeft mij zo erg aan het lachen gemaakt met zijn onnozele acties.

Slot

Het einde was helemaal zoals het moest zijn. Spannend en weer vol met magie. Ik ga in elk geval deel twee kopen en lezen!


Waardering: 5 uit 5.

Ik geef dit boek 5 sterren omdat het een heerlijk magisch, sprookjesachtig verhaal dat echt als een trein leest.

Ik merk dat ik het te moeilijk vind om een waardige recensie te schrijven, dus vandaar dat hij kort maar krachtig is!

Auteur: J.K. Rowling

Uitgeverij: Uitgeverij de Harmonie

Gepubliceerd in: januari 2000

Genre: kinderboeken, fantasy

Bladzijdes: 228

Taal: Nederlands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s