Elfhame 1, De Wrede Prins – Holly Black

Natuurlijk wil ik net als zij zijn. Ze zijn zo prachtig. Cardan is zelfs nog mooier dan de rest. Ik haat hem meer dan de anderen. Ik haat hem zo erg dat ik soms, als ik naar hem kijk, nauwelijks kan ademen.

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs. Voor ze wist wat er gebeurde, haalde de man een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem meen aar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later heeft Jude het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

De wrede prins recensie

Ik heb zoveel goede verhalen over dit boek gehoord en ik heb ook zo vaak over getwijfeld of ik het boek moest kopen of niet. Nu Sinterklaas om de hoek stond dacht ik, ik gun mijzelf een cadeautje. Dus kocht ik eindelijk De wrede prins. Natuurlijk begon ik ook gelijk aan het boek. Maat inmiddels zijn we bijna vier weken verder en heb ik nog nooit zolang over gedaan om een boek uit te lezen…

Wat vond ik ervan?

Oké dat ik vier weken over het boek heb gedaan, is niet alleen het boek zijn schuld. Vanwege tentamens en een verhuizing had ik ook erg weinig tijd om te lezen. Toch geef ik ook deels het boek de schuld. Maar waarom leg ik straks uit ik wil eerst positief beginnen.

Ik vond het zo’n ontzettend bijzonder en origineel verhaal! Het begon eerst al gewoon ontzettend luguber, waardoor je per direct wilt doorlezen. Ik wou zo graag weten waar het verhaal naar toe zou gaan en of het zo luguber zou blijven. Maar al gauw na die lugubere scene kom je echt in één van de mooiste werelden die er bestaat. Het Elfhame. Elfhame zit vol met magie en fantasy. Er zijn talloze wezens die je moet en wilt leren kennen. En alles wat je kent in de mensenwereld is daar ook, maar dan echt 10 keer beter. Ik vond het erg fijn dat er vanuit Jude was geschreven. Zo kon ik de wereld door haar menselijke ogen ontdekken. Er kwamen ook echt ontzettend veel verschillende, bijzondere en vooral belangrijke onderwerpen aan bod zoals discriminatie, pesten, maar ook hoe te leven met een moordenaar? Alles is goed tot in de details beschreven. Waardoor je dus een duidelijk beeld krijgt van alle wezens die rondwandelen in Elfhame. Daarnaast is er sprake van een goede en spannende opbouw. Holly Black neemt echt rustig de tijd om naar het hoofdverhaal te werken, misschien wel iets te rustig…

Zoals ik het hierboven beschrijf klink ik op zich best wel enthousiast en dat ben ik ook wel… maar het boek pakte mij gewoon niet. Echt totaal niet. Als ik het las was ik heel snel afgeleid door iets anders, terwijl als ik een boek echt interessant vindt ik door niks en niemand kan worden afgeleid. Ik denk vooral dat ik het begin te langzaam vond gaan. Op de achterkant staat ze wordt een spion, maar naar mijn idee duurt dat echt eeuwen. Ook het liefdesverhaal wat er in zou moeten zitten (op basis van de achterkant) vond ik niet zo. Soms ligt een boek je gewoon niet, denk ik…

Personages

Jude was echt een heerlijk persoon. Ze had echt lef en liet zich niet zomaar kleineren. Maar door die lef van haar kwam ze ook soms echt groot in de problemen. Maar dat maakte het verhaal natuurlijk wel weer leuk en spannend.

Cardan is zo’n afschuwelijk wezen. Hij doet mensen pijn voor plezier en omdat hij prins is kan hij dat ook nog maken ook.. Toch leer je hem aan het eind van het boek echt op een hele andere manier kennen.

Vivi en Taryn zijn de zussen vam Jude. Hoewel ik echt dol ben op Vivi, moest ik echt niks hebben van Taryn. Ze denkt alleen maar aan zichzelf en ik krijg het idee dat ze helemaal niks geeft om haar zussen.

Slot

JEZUS. Dat einde!! Dat had ik nou gewoon totaal niet zien aankomen. Echt de laatste 40 bladzijdes heb ik echt verscheurd (vergeleken met de rest van het boek). Door dit einde denk ik toch dat ik het tweede boek ga kopen: de gevallen koning.


Waardering: 3.5 uit 5.

Ik geef dit boek drie en een halve ster omdat het echt een uniek en bijzonder verhaal is, maar het mij maar niet wist te pakken.

Auteur: Holly Black

Uitgeverij: Boekerij

Genre: Fantasy

Gepubliceerd: Druk 2 in september 2020

Taal: Nederlands

Bladzijdes: 352

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s