Als ik blijf – Gayle Forman

Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek: ze wil graag naar het conservatorium en haar vriend Adam speelt in een populaire rockband. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer Mia met haar ouders en broertje een dagje uitgaat, gebeurt er iets waardoor haar leven in één klap veranderd.

Als ik blijf recensie

De film van dit boek heb ik echt al wel duizend keer gezien, maar het boek zelf had ik nog nooit gelezen. Deel 2 van deze tweeluik, wacht op mij, had ik wel weer gelezen. Ik moest namelijk weten hoe het verhaal verder ging na de film. Zoals je in de boekenrecensie van Wacht op mij kon lezen, was ik één en al lof over dat boek. Maar de laatste tijd begon er iets aan mij te knagen. Ik had super veel zin om de film weer eens te zien. Maar hij stond niet op Videoland, niet op Netflix en ook niet op Prime Video. Ik baalde ontzettend en hoewel ik ook prima de dvd kon kopen, kwam ik ineens met het idee om het boek te kopen! Het pakketje viel op mijn deur en ik begon zo snel als ik kon te lezen….

Wat vond ik ervan?

Dit is echt de allereerste keer dat ik de film beter in elkaar vond zitten dan het boek zelf. Echt ik was helemaal in shock dat ik een film beter vond dan het boek. Begrijp mij niet verkeerd hoor, ik vond het echt een fantastisch, heerlijk, ontroerend en mooi boek. Maar het was zo anders dan de film?!

Maar goed terug naar het boek, want daar schrijf ik immers een recensie over. Ik had de hele tijd kippenvel. Echt letterlijk kippenvel. Het verhaal was zo intens en zo onroerend dat ik het boek echt af en toe moest wegleggen omdat het mij teveel werd. Het verhaal zelf was dan ook heel mooi opgebouwd. Eerst leer je Mia en haar gezin een heel klein beetje kennen en dan gebeurt dat ene waardoor Mia haar leven in één klap veranderd. Vanuit daar ontstaat er dan het mooie verhaal over het hef in eigen handen nemen, liefde, vriendschap, familie en verlies. Wat ik erg prettig vond waren de tijdsprongen naar het verleden in het boek. Want zoals ik zo net al zei je leert Mia en haar familie in het begin een heel klein beetje kennen, maar je leert Mia en de rest pas echt kennen door de tijdsprongen. En het waren niet alleen tijdsprongen naar toen Mia bijvoorbeeld een kleine baby was, nee het waren ook tijdsprongen naar twee weken geleden. Dit boek gaf mij zo warm en fijn gevoel en tegelijkertijd heb ik wel zes keer gehuild tijdens het boek. Het is gewoon zoals de achterflap van het boek zegt: intens ontroerend.

Het enige wat mij een beetje tegenstond was dat er heel diep ingegaan werd op de muziek. Hoewel ik van muziek luisteren hou, heb ik er voor de rest echt geen verstand van. Dus als bijvoorbeeld Mia het dan had over een bekende cellospeler of de C-snaar van haar Cello verloor ik zo nu en dan een beetje mijn interesse.

Personages

Mia is geen nerd maar ook geen populaire meid op de middelbare school. Ze valt er gewoon precies middenin. Ik vond haar zo’n krachtig persoon en vond het ook erg prettig om vanuit haar te mogen lezen. Vol bewondering heb ik gelezen hoe zij haar keuzes maakte. En daar heb je alleen maar moed voor nodig.

Adam is de populaire rocker van de middelbare school. Ik had altijd een beetje mixed feelings over hem in de film. Daar gedroeg hij zich soms echt als een zak. Maar in het boek was ik helemaal fan van hem. Hoe hij met Mia omging, was zo mooi om te lezen.

Het gezin van Mia vond ik toch zo fantastisch. Het is zo’n gezin waar je je automatisch thuis voelt ongeacht je ze kent of niet. De ouders zijn lekker gek en stralen gewoon letterlijk liefde uit. Het broertje van Teddy is nog maar 7 jaar maar hij was nu al een enorme grappenmaker

Het einde

Ik vond het einde toch zo vreselijk. Ik wist natuurlijk al hoe het ging eindigen door de film. Maar toch vond ik het vervelend. Ik wou dat het doorging, ik wou weten hoe Mia haar leven eruit ging zien. Gelukkig had ik deel twee al gelezen en nog steeds in de boekenkast liggen. Dus die heb ik eruit gehaald en ben ik opnieuw gaan lezen.


Waardering: 5 uit 5.

Ik geef dit boek 5 sterren omdat het een heel mooi en ontroerend verhaal is.

Auteur: Gayla Forman

Uitgeverij: Moon

Genre: Young Adult, Romance en Literatuur & Romans

Gepubliceerd in: 1 januari 2014

Taal: Nederlands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s