De Grisha 3, Val en verlossing – Leigh Bardugo

Soldaat. Heerser. Heilige. Wie zal er herrijzen in de laatste strijd?

Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.

Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.

Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan??

Val en Verlossing recensie

Aangezien de Grisha boeken serie wordt verfilmd naar een real live action serie, en Netflix eindelijk bekend heeft gemaakt wanneer Shadow and Bone uitkomt (23 april 2021). Moet ik natuurlijk wel het allerlaatste deel van De Grisha serie gaan lezen. Ik was al zo ontzettend razend enthousiast over de vorige twee delen. Dus ik begon met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid aan het allerlaatste deel van deze serie: Val & Verlossing….

Wat vond ik ervan?

Leigh Bardugo is toch zo’n fantastische schrijver. Ze laat je dingen voorstellen waarbij ikzelf dacht dat ik dat mij dat nooit echt goed zou kunnen voorstellen, ze laat je constant verrassen, ze laat je lachen, ze laat je verliefd worden en ze laat je heel veel pijn voelen.

Dit laatste deel was dan ook weer niks anders dan fantastisch, maar ook ontzettend gemeen en vals. Er gebeurde namelijk zoveel dingen waarvan ik dacht OMG Leigh?! Hoe kan je dit laten gebeuren? Hoe kan je dit over je hart verkrijgen en het zo opschrijven. Hierdoor zat ik echter wel letterlijk vastgekleefd aan het verhaal. Gelukkig gebeurde er naast de ‘valse’ gebeurtenissen, waar ik het gewoon zo niet mee eens was, ook heel veel mooie dingen. Waarbij mijn hart keer op keer een sprongetje van geluk maakte. Het verhaal zit ook weer ontzettend goed in elkaar. De spanning word langzaam aan steeds meer opgebouwd en ik voelde aan alles dat het of helemaal mis zou gaan of helemaal goed. Het verhaal gaat ongeveer verder waar het vorige deel, dreiging en verlossing, is gestopt. Maar het heeft weer een totaal andere setting en ook weer een totaal andere sfeer. Alle belangrijke ingrediënten van een goed boek kwamen er in voor zoals bijvoorbeeld vriendschap, liefde, spanning etc. Toen ik bijna aan het einde van het boek was, heb ik het boek weggelegd. Ik was namelijk nog niet klaar om afscheid te nemen van het verhaal. Maar uiteindelijk moest ik het wel verder lezen. Man. Wat ben ik blij dat er een serie van komt.

Personages

Alina is steeds dapperder aan het worden en is steeds meer bereid om dingen op te offeren om de Duisterling te verslaan. Maar ook leert Alina te vertrouwen, geliefd te zijn en vriendschappen op te bouwen. Of ze het nou wilt of niet, ze heeft een groep goeie vrienden om haar heen.

Mal vond ik in het tweede boek echt een klootzak. Maar in dit laatste boek kom ik daar helemaal op terug. Wat die jongen toch allemaal over heeft voor Alina en zijn andere vrienden, is zo mooi om te lezen. Dat hij ook nog eens heel makkelijk zijn lot accepteert, vond ik echt een heldendaad.

De Duisterling geeft mij altijd gemengde gevoelens. Aan de ene kant zie ik een man die ik haat, maar aan de andere kant zie ik een man die heel veel pijn heeft en denkt dat hij iets goeds doet. Dit zorgde bij mij voor een haat-liefde verhouding.

Slot

Het einde was gewoon perfect. Simpelweg perfect. Het had niet beter kunnen eindigen eigenlijk. Ik ben er dus achtergekomen dat Shadow and Bone een mix gaat worden van de Grisha serie en de tweeluik die Leigh ook heeft geschreven over de Grisha wereld namelijk: Six of crows. Dus dat betekent dat ik die ook nog moet gaan lezen voordat het 21 april is!


Waardering: 5 uit 5.

Ik geef dit boek 5 sterren, waarom kan ik helaas echt niet omschrijven in 1 a 2 zinnen. Het enige wat ik kan zeggen is: lees deze serie!

Auteur: Leigh Bardugo

Uitgeverij: BlossemBooks

Genre: Fantasy, Young Adult, Thriller & spanning.

Gepubliceerd in: 1 juni 2015

Taal: Nederlands

Bladzijdes: 387

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s