De middernachtbibliotheek – Matt Haig

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

De middernachtbibliotheek recensie

Is dit boek de hype waard? Vroeg ik mijzelf af terwijl ik in de boekenwinkel stond. Ik heb zoveel goede verhalen over dit boek gelezen dat ik erg nieuwsgierig was geworden. Wel was ik bang dat het boek te erg was opgehyped. Maar het verhaal zelf trok mij ook erg aan, dus ik heb het boek gekocht en ben vol verwachting gaan lezen…

Wat vond ik ervan?

Ik vond het concept van het verhaal echt ontzettend leuk en interessant! Het idee dat er duizenden dan wel geen miljoenen levens van jou bestaan in andere universum alleen maar omdat jij in dat universum andere keuzes hebt gemaakt dan in het huidige leven. Hoe leuker is het dan dat je al deze levens ook nog eens kan ervaren! Ik geloof graag in meerdere universum en dat er meerdere Susanne ’s rondlopen dan alleen ik. Ik zou ook dolgraag willen weten hoe mijn leven eruit zag als ik er bijvoorbeeld voor koos om niet op date te gaan met mijn huidige vriend (of moet ik verloofde zeggen). Maar goed terug naar het boek. Zoals je al kan lezen was ik helemaal fan van het concept. Nora mag allemaal verschillende levens ervaren. Toen ze klein was wilde haar vader graag dat ze Olympische kampioen zwemmer werd, uiteindelijk is Nora gestopt met zwemmen. Maar in een ander leven is ze dat juist niet! Je gaat samen met Nora echt op avontuur en ontdekkingstocht in verschillende levens. Dit maakt het boek ook zo erg leuk. Elke keer lees je een ander versie van hoe Nora ’s leven eruit had kunnen zien als ze andere keuzes had gemaakt in haar leven. Wel vond ik het verhaal soms wat somber en zwaar, wat ik in eerste instantie niet had verwacht. Dit zorgde er wel voor dat het boek ontzettend veel diepgang had. Het enige nadeel vond ik dat het boek wel voorspelbaar was, vanaf begin van het verhaal wist ik hoe het boek zou eindigen.

Personages

Er zijn maar twee personages in het boek die constant terug komen en dat is Nora en mevrouw Elm. Mevrouw Elm begeleidt Nora door de verschillende levens heen en is een lieve en wijze vrouw die af en toe ontzettend steng kan zijn. Nora is een onzekere vrouw die het gevoel heeft nooit iets goed te hebben gedaan in haar leven. Na elk nieuw leven dat ze heeft geleefd merk je dat ze steeds meer zelfverzekerdheid krijgt. Iets wat heel mooi is om te lezen.

Slot

Zoals ik al had aangegeven wist ik precies hoe het boek zou eindigen. Wel vond ik het een erg mooi en goed einde.


Waardering: 4 uit 5.

Ik geef dit boek vier sterren omdat het echt een uniek verhaal is met veel diversiteit en diepgang. Ik geef het echter geen vijf sterren omdat het wel iets te voorspelbaar was.

Auteur: Matt Haig

Uitgeverij: Lebowski

Genre: literatuur romans

Gepubliceerd in: juni 2021

Pagina ‘s: 320

Eén reactie

  1. Leuke review dit boek staat ook al lang op mijn TBR moet hem nu toch maar eens lezen… ik bedacht mij als kind altijd dat als ik sliep ik ergens anders op de wereld dan wakker was en daar ook een leven had… dit ging mis in mijn pubertijd en ik wel eens een nachtje doorhaalde, toen bedacht ik ineens dat ik ergens anders ineens 24 uur sliep. Hahaha

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s