The summer I turned pretty triologie – Jenny Han

Toen de tv-serie: The summer I turned pretty uitkwam heb ik de hele serie in een keer uitgekeken. Het was zo’n heerlijk serie boordevol met tienerdrama waar ik eigenlijk veel te oud voor ben, maar toch nog van hou. Daarnaast was de muziek in de serie perfect vol met nummers van Taylow Swift en Olivia Rodrigo. Daarnaast was de serie perfect voor de zomer. Toen ik de serie uit had, moest en zal ik de boeken gaan lezen. Want ik moet weten met wie Belly zou eindigen, Jeremiah of Conrad?

Ik heb de boeken gekocht en alle drie de boeken achter elkaar verslonden. Hierom heb ik ervoor gekozen om voor elk boek een kleine recensie te schrijven en dan tot mijn eind conclusie te komen. Let dus op, deze blog bevat spoilers omdat ik ze alle drie tegelijkertijd review.

De zomer waar alles veranderde, boek 1

Belly Conklin leeft van zomer naar zomer. Alles wat goed en magisch is, gebeurt van juni tot augustus. De winter is slechts een periode waarin Belly de weken aftelt tot de zomervakantie. Tot ze weer in het strandhuis kan zijn, bij Susannah en haar twee zoons Jeremiah en Conrad. Twee jongens die Belly al kent sinds haar allereerste zomervakantie. Het zijn haar beste vrienden, haar jeugdliefdes en alles daar tussen in. En dan, als Belly bijna zestien is, breekt die ene zomervakantie aan. Die ene prachtige en tegelijkertijd vreselijke zomervakantie, waarin alles verandert. De zomer waardoor Belly’s leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Ik kende het verhaal van boek 1 natuurlijk al doordat ik eerst de serie had gekeken en daarna pas de boeken ging lezen. Eigenlijk een beetje dom, maar goed het is niet anders. Het boek viel me eerlijk gezegd wel een beetje tegen… Ik vond het toch iets wat kinderachtiger dan de serie het uiteindelijk heeft gebracht. Maar goed het is per slot van rekening een kinderboek en geen Young Adult volgens de boekenwinkel waar ik het boek kocht. Dus ik had het wel een beetje mogen verwachten. Toen ik eenmaal over het kinderachtige heen was, was het alsnog wel echt een heel fijn zomer boek om te lezen. Ik ben er echt door heen gevlogen en Jenny Han weet precies hoe ze een verhaal moet opbouwen. In dit boek worden we heen en weer geslingerd tussen het heden en verleden. Zo lees je uiteindelijk alle vakanties die Belly in het Cousins huis heeft meegemaakt tot haar 16e verjaardag. In dit verhaal wordt er vooral gefocust op de verliefdheid die Belly heeft op Conrad. Deze heeft ze al sinds kleins af aan. Maar de chemie die ik in de serie voelde tussen die twee, voelde ik niet in het boek. Dat vond ik erg jammer. Maar al met al heb ik toch wel genoten van het boek en geef ik het boek drie sterren.

Waardering: 3 uit 5.

Een zomer zonder jou, boek twee

Vroeger telde Belly de dagen af tot aan de zomervakantie en kon ze niet wachten om Jeremiah en Conrad, die ze al vanaf haar geboorte kent, weer te zien. Maar dit jaar niet. Dit jaar is alles anders. Susannah, de moeder van de twee jongens, wordt ziek en alles wat goed en vertrouwd was aan de zomers in Susannahs strandhuis in Cousins Beach heeft haar glans verloren. Als Jeremiah belt met de mededeling dat Conrad verdwenen is, weet Belly wat haar te doen staat. Ze keert tug naar het strandhuisje, waar ze overweldigd wordt door alle mooie, maar ook pijnlijke herinneringen. Maar als deze zomer echt de laatste zomer is, dan moet hij eindigen op de plek waar het allemaal begon: Cousins Beach

Dit was echt mijn favoriete verhaal van de drie boeken. Het had zoveel meer diepgang dan het vorige boek en ik voelde dit keer ook echt de chemie die ik ook tijdens het kijken van de serie voelde. Ook in dit boek wordt je heen en weer geslingerd van het heden naar het verleden. Maar dit keer is het verleden maar een jaar geleden waarin we eindelijk lezen hoe Conrad en Belly langzaam naar elkaar toe trekken maar elkaar ook weer afstoten. Tegelijkertijd krijgen we Jeremiah in een ander daglicht te zien waardoor ik hem niet meer als de grappige beste vriend, maar ook als een potentieel liefde voor Belly. Alle drie zijn ze in rouw en alle drie gaan ze daar anders mee om. Harten worden gebroken en tranen vloeien rijkelijk. Dit boek voelde wel minder zomers aan maar ook minder kinderachtig… Door de enorme diepgang, de chemie en de oh zo overduidelijke driehoeksverhouding waar ik zo van hou geef ik dit boek 5 sterren.

Waardering: 5 uit 5.

Zomer voor altijd, boek 3

Twee jaar geleden vertelde Conrad aan Belly dat ze voor Jeremiah moest kiezen. Sindsdien zijn zij en Jeremiah onafscheidelijk en gaan ze zelfs naar dezelfde universiteit. Alles lijkt perfect. Alleen is hun relatie niet zo fantastisch als Belly had gehoopt. En als Jeremiah de grootste fout maakt die een jongen kan maken, wordt Belly gedwongen om haar gevoelens voor de twee grootste liefdes in haar leven onder de liep te nemen en te beslissen waar haar hart echt ligt. Heeft ze wel een toekomst met Jeremiah? En heeft ze Conrad eigenlijk ooit écht kunnen loslaten?

Boek 1 was ik team Conrad, boek 2 was ik team Jeremiah en boek 3 ben ik boek niemand. Eindstand vind ik alle twee de jongens gewoon toxic en niet goed voor Belly. Conrad is egoïstisch en kiest alleen voor Belly wanneer het hem uitkomt en Jeremiah heeft mijn hart echt gebroken door zijn acties. In boek twee was hij in mijn ogen perfect. In boek drie verpest hij alles. In dit boek miste ik wel weer de diepgang die het vorige boek wel had. Ook vond ik het boek helaas weer heel kinderachtig. Terwijl Belly nu op de universiteit zit en ik er vanuit ging dat daardoor het verhaal ook volwassener zou worden, gebeurde dat niet. Het ging alleen maar weer achteruit. Maar ondanks al mijn minpunten was het boek nog steeds wel leuk om te lezen. Vooral om te weten hoe het boek zou eindigen. Wordt het dan toch Conrad…? Ik geef het boek weer drie sterren.

Waardering: 3 uit 5.

Waardering: 3.5 uit 5.

Eindstand is dat ik de hele boekenreeks een 3,5 ster geef. Boek 1 was heerlijk zomers maar voor mij iet wat kindeachtig. Boek 2 was ik helemaal fan van en boek 3 vond ik eigenlijk teleurstellend maar tegelijkertijd wel weer leuk omdat ik weet met wie Belly eindigt.

Auteur: Jenny Han

Uitgeverij: Moon

Genre: Kinderboeken/Young Adult, Romance

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s