U ligt op mijn handdoek – Marc-Jan Janssen

Marc-Jan Janssen tekent over van alles. In 2020 verscheen zijn eerste cartoonbundel Brommers Kiek’n, met daarin een verzameling van zijn beste tekeningen. Na de publicaties kwamen jaren die grotendeels gedomineerd lijken door corona. Ook tijdens de lock-downs is Marc-Jan blijven tekenen, met als resultaat een nieuw bundel. In U ligt op mijn handdoek vind je zeker een aantal prenten over corona maar gelukkig ook heel veel over alledaagse onderwerpen, zoals dating, lentekriebels, schurende relaties en opgroeiende pubers.

U ligt op mijn handdoek recensie

In 2020 mocht ik het cartoon boek Brommers Kiek’n recenseren van uitgeverij Palmslag. Ik had echt geen idee wat ik kon verwachten want ik lees eigenlijk nooit cartoons, maar nadat ik het boek had gelezen, was ik echt laaiend enthousiast over cartoons. Inmiddels is dat alweer een paar jaar geleden en sinds 24 november 2022 ligt het vervolg van Marc-Jan Janssen in de boekenwinkels. Hoewel ik had gehoopt dat ik meer cartoons en strips zou gaan lezen, is dit helaas niet gelukt (hoe kan het ook alweer drie jaar geleden zijn dat ik voor het eerst cartoons las?!). Maar ik was maar al te nieuwsgierig naar het nieuwe cartoon boek. Zou die net zo grappig, gevat en boeiend zijn als het vorige cartoonboek?

Wat vond ik ervan?

Ook dit cartoonboek heeft mij er weer van overtuigd dat ik echt veel vaker, maar dan ook veel vaker cartoons moet gaan lezen. Dit is een cartoon boek die je er elk moment even bij kan pakken. Verveling? Tijd voor een paar cartoons! Even geen zin om een heel boek te lezen? Tijd voor een paar cartoons! Helemaal hersendood en kan je niet meer focussen op de tv? Je raad het al, tijd voor wat cartoons van Marc-Jan Janssen! Hoewel helemaal hersendood zou ik dit niet lezen want sommige cartoons waren echt wel een doordenker of moest ik de cartoon drie keer hebben gezien voordat ik de “meaning” van de cartoon begreep. Maar dat maakte het juist weer heel leuk!

Wat ik ook erg leuk vond aan dit cartoonboek zijn de verschillende onderwerpen die worden getekend. De cartoonist (is dat een woord?) kreeg veel inspiratie van de coronatijd, dat was wel duidelijk. Maar hierdoor waren heel veel cartoons erg herkenbaar voor mij. Ik heb meerdere keren hardop moeten lachen. Maar naast corona tekent de cartoonist (ik heb besloten dat het een woord is) onderwerpen als opvoeding, relaties, dating, sinterklaas, kerst etc. Sommige van die cartoons waren heel erg grappig, andere cartoons waren juist heel erg raak en sommige cartoons waren ook wel flauw, maar flauw grappig niet flauw flauw. Ik moet ook eerlijk bekennen dat er drie cartoons tussen zaten die ik gewoon niet begreep hoe diep ik er ook over nadacht. Maar al met al was het weer een heel leuk cartoon boek.


Waardering: 5 uit 5.

Ik geef dit cartoon boek 5 sterren omdat het diverse onderwerpen heeft met hele leuke cartoons. Sommige cartoons waren heel grappig, andere waren herkenbaar en weer andere waren doordenkers. Heel divers dus en dat maakte het boek zo leuk!

Auteur: Marc-Jan Janssen

Uitgeverij: Palmslag

Genre: cartoons

Gepubliceerd: 24 november 2023

Cartoons: 170

*Ik heb dit boek gekregen als recensie exemplaar, dit heeft echter geen invloed gehad op mijn mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s