Normale mensen – Sally Rooney

Marianna en Connell groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland. Dat is hun enige overeenkomst; ze bevinden zich in verschillende werelden die slechts overlappen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Connell is populair op de middelbare school, Marianne is liever alleen. Wanneer de twee elkaar voor het eerst echt spreken raken hun beider levens in een stroomversnelling. Als ze naar prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt dat zich door de jaren heen een band heeft gevormd die nog lang stand zou houden.

Recensie Normale mensen

Ik moest dit boek lezen van een vriendin van mij. Ze zei elke keer wanneer we in de boekenwinkel stonden Suus koop nou dit boek. Maar er waren zoveel boeken die ik nog moest lezen en die op mijn shopping list stonden dat ik elke keer nee zei. Ik had daarnaast helemaal nog niet zoveel over dit boek gehoord, wat natuurlijk niks zegt maar het was toch een reden om het boek niet te kopen. Totdat ik overal op TikTok en Bookstagram voorbij zag komen dat de serie Normal People één van de mooiste series is die ze in tijden hebben gezien. En je kent mij, ik ga niet eerst een serie kijken als ik nog het boek moet lezen. Dus heb ik toch het boek gehaald….

Wat vond ik ervan?

Sally Rooney schrijft zonder aanhalingstekens als iemand wat zegt. Dit was het eerste wat mij opviel toen ik aan het boek begon. Ik vond het zo ontzettend irritant maar hoe verder ik in het verhaal kwam, hoe minder het mij ging storen en hoe meer ik eraan gewend raakte. En al was ik er niet gewend aan geraakt, zelfs dan had ik het boek uitgelezen. Want het verhaal was zo ontzettend mooi. Het verhaal weerspiegeld zo goed hoe twee mensen dingen totaal anders kunnen opvatten waardoor alles helemaal anders loopt dan dat ze beide zouden willen. Er zijn veel dialogen in het verhaal, maar deze zijn zo diepzinnig en hebben zoveel lagen dat het niet saai wordt. Het hele verhaal staat de band tussen Marianne en Connell centraal, waarbij je wordt meegenomen in de hoogte en dieptepunten maar ook in hun eigen trauma’s. Het verhaal is ook erg goed opgebouwd en leest als een trein ondanks dat er geen aanhalingstekens zijn.

Personages

Marianne is een sterke vrouwelijke hoofdpersonage die ontzettend veel trauma’s heeft maar zich toch staande weet te houden. Op de middelbare school wordt ze als buitenbeentje gezien maar ze blijft altijd trouw aan zichzelf.

Connell wil heel graag overal bij horen, maar diep van binnen weet hij wel dat hij bij de ‘buitenbeentjes’ hoort. Doordat hij zo zijn best doet om ergens bij te horen verliest hij zichzelf heb ik het idee. Hij zegt nooit echt wat hij denkt en is bang voor andermans meningen.

Einde

Het einde was zoals ik het mocht verwachten van Sally Rooney: het was weer lekker ingewikkeld voor Marianne en Connell. Hierdoor wilde ik ook niet dat het boek eindigde, ik wilde zo graag weten hoe het verder zou gaan. Maar al met al was ik best tevreden over het eind.


Waardering: 5 uit 5.

“Een prachtig roman over hoe ingewikkeld liefde tussen twee mensen kan zijn”

Auteur: Sally Rooney

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Genre: Literatuur & Romans

Gepubliceerd: 15 januari 2019

Bladzijdes: 272

Taal: Nederlands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s